Leuke knutsels en tevens help je de vogels de winter door.

 

Vogels voeren in de winter

 


Er zijn ook knutsels te verzinnen om dieren bij te voeren in de herfst en winter. Nuttig en erg leuk om van afstandje naar te kijken.


Kartonnen voerbakje


Materiaal: 1 leeg en uitgespoeld melkkarton, touwtje, schaar, vogelzaad.


- Knip een opening zoals op de tekening. Maak een gaatje in elk "oor" van de doos en trek er de draad door. Hang het voerbakje op en doe er het vogelzaad in.

Vetbol

- Smelt drie pond ongezouten rundvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet! Voeg daar al roerend een mengsel van 6 ons gebroken hennepzaad en maanzaad en 3 ons zonnepitten aan toe.

- Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton of een theeglas.

- Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt. -Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.

- Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd; houd een theeglas of blik even in heet water, de vetbol komt dan gemakkelijk los. Uiteraard kunnen naar eigen inzicht ook kleinere hoeveelheden worden gebruikt.

Klik hieronder voor een leuke kleurplaat

kleurplaat_vogelvetbol.jpg (85252 bytes)


Drinkbakje


Materiaal: touwtje en een nogal grote plastic pot (b.v. een ijsroombak).


- Prik met een perforator vier gaatjes bij de rand (of met een cutter als het plastic te dik is) en trek er de draad door. 

- Leg er gaas over zodat de vogels niet kunnen gaan baden of met hun pootjes kunnen vastvriezen in het water. 

- Bind ze per twee aan een tak en doe er water in.

GOED OM WETEN:

- Voeren mag op bescheiden schaal vanaf november (bijv. zaden), maar is pas echt nodig als het vriest.

- Stop geleidelijk met voeren als sneeuw en ijs verdwenen zijn. De vogels kunnen dan weer voor zichzelf zorgen. Vanaf maart dient definitief met bijvoeren gestopt te worden.

- Voer niet teveel tegelijk en liefst 's morgens, na het aanbreken van de dag of tegen het einde van de middag. Overdadig voeren trekt muizen en ratten aan.

- Maak de voedertafel regelmatig schoon met heet water en een borstel. Dit voorkomt besmetting via de uitwerpselen en bacteriën (o.a. salmonella).

- Voer nooit in de tijd dat er jonge vogels zijn. Zij kunnen het voer meestal niet verteren en gaan er dood aan. Bovendien is het wintervoer te eenzijdig voor jonge vogels.

Water

Bij sneeuw is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door van de sneeuw te pikken.

Als water in vijvers en sloten bevroren is, vergruis dan een paar ijsblokjes met een hamer en plaats het buiten in een bakje.

Zorg dat water altijd zo is afgedekt (bijvoorbeeld met gaas) dat vogels er in de winter niet in kunnen baden (bevriezingsgevaar).

Let op!

Geef nooit voer waarin zout is verwerkt.

Voer nooit margarine (dat werkt laxerend!).

Geef kaasresten zonder korst.

Geef voedsel dat gemakkelijk bevriest, zoals appel, niet in klein gesneden stukjes maar als één geheel.

Laat het voeren van roofvogels, uilen en watervogels over aan specialisten.

Zieke en verzwakte vogels kun je het beste naar een vogelasiel in de buurt brengen.

Hou je kat zoveel mogelijk binnenshuis. Bind een kat die toch af en toe buiten komt een belletje aan. Vogels worden zo gewaarschuwd voor dreigend gevaar.

Verstoor de vogels in het buitengebied niet. Verstoring kost ze onnodig veel energie.